2012-05-21

Leváltja a Google a Wikipediát

A Google is emeli a tétet a keresők világában: a szemantikus keresés felé tesz egy lépést, elindítja a korábban már belengetett “knowledge graph” nevű rendszert, ami ha úgy tetszik, egy mesterségesen létrehozott Wikipedia.
Az újítás lényege, hogy a Google fogalmi entitásokat hozott létre, mondhatni szócikkeket a webes tartalmak alapján. Különböző kategóriákban a kereső összegyűjtötte a lehető legtöbb elemet, így már képes értelmezni személyeket, korszakokat, földrajzi helyeket, tárgyakat. A Google rendszere nagyjából hasonló módon működik, mint a Facebook ismeretségi gráfja, azzal a különbséggel, hogy míg a Facebook a felhasználók közti interakciókat rendezi össze, addig a Google a keresője által feltárt tudást rakja össze kategóriákba keresési kifejezések szerint.

Személy? Ma is élő? Rákérdezhetek?

A kereső eddigi fejlesztései tartalmi szempontból jó ideje nem léptek előre, az újítások inkább arról szóltak, hogyan tálalja a Google ugyanazt, illetve hogyan spóroljon tizedmásodperceket minden egyes kereséskor. Ezúttal viszont alapjaiban változik meg a kereső viselkedése, hiszen nem csak linkeket dob vissza, hanem egy saját adatbázist tart fenn, amiből saját organikus válaszokat készít. Ez azért is egy komoly lépés, mert az eddigi primitív műveletek után a Google egy sokkal komplexebb tartalmi területen is megtartja a látogatót és nem passzolja azt tovább egy másik oldalra.

A funkció működése egyszerű. A felhasználó ugyanúgy elkezdi beírni a keresésőkifejezést, és amennyiben az szerepel a Google fogalmi felhőjében, akkor az organikus találatokat eleve ennek megfelelően rendezi, illetve a jobb oldalon egy külön kiemelésben jön elő az adatsor a keresett személyről, helyről, fogalomról. Egyelőre inkább a tulajdonnevek keresésekor látványos a megoldás, egy személynél a képe mellett megjelennek a biográfiai adatok, legfontosabb alkotások, események, illetve a hozzá köthető további személyek.

Forrás: http://www.hwsw.hu

<<< Vissza a híreinkhez
Malaca van, ha a malacoson hirdet Malaca van, ha itt is hirdet: www.malacavan.com
Érdekes informatikai hírek a nagyvilágból